Retinol: ce este, când se folosește și care sunt beneficiile sale?
Începând cu anii 80, retinolul a fost apreciat de industria frumuseții drept cel mai eficient ingredient în lupta împotriva ridurilor și în eliminarea erupțiilor. Este evaluat ca fiind un ingredient miracol datorită capacității sale de a accelera rapid schimbarea celulară, care este fundamentală pentru o piele sănătoasă, strălucitoare și netedă.
De mulți ani, retinolul a fost considerat standardul de aur al ingredientelor anti-îmbătrânire pentru îngrijirea pielii. Majoritatea dermatologilor, esteticianilor și experților în frumusețe vor fi de acord. De ce? Are beneficiul de a reduce aspectul ridurilor și de a stimula producția de colagen, contribuind în același timp la creșterea vitezei de schimbare a celulelor, la reducerea aspectului decolorării și a acneei, având un rol important în netezirea liniilor fine.
Retinolul poate aduce o serie de beneficii impresionante rutinei tale de îngrijire a pielii. Indiferent dacă ești nouă în utilizarea retinolului sau l-ai folosit deja în trecut, să înveți cum să aplici retinolul în mod corect poate fi mai ușor decât ai crede.
Ce este retinol?
Dacă vrei să introduci retinolul în rutina ta de skincare și vrei să descoperi mai multe despre retinol, pentru ce este bun, dar și alte detalii, atunci trebuie să începi prin a găsi răspunsul acestor curiozități. Cremă de față cu retinol? Tratament cu retinol pentru față? Indiferent de cum vei alege să-l folosești, trebuie să știi, în primul rând, ce este retinolul.
Retinolul este un ingredient cosmetic care poate fi achiziționat fără prescripție medicală și care a devenit popular în ultimii ani. El ajută la estomparea ridurilor existente și luptă împotriva formării altora noi. Multe persoane folosesc creme care conțin retinol pentru că acesta ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire, însă gama lui de utilizare nu se termină aici. Datorită calităților revitalizante ale retinolului, acesta poate fi folosit și pentru numeroase multe alte probleme ale tenului.
Retinolul este una dintre cele trei forme de vitamina A, împreună cu acidul retinoic și retinian. Aceste trei ingrediente fac parte din familia retinoizilor.
Retinolul, derivat al vitaminei A, ajută la netezirea imperfecțiunilor și la reducerea aspectului ridurilor, precum și la reducerea aspectului petelor pigmentare ori al petelor rămase în urma dispariției coșurilor sau a celor cauzate de expunerea la soare.
Vitamina A este o vitamină liposolubilă, cu un puternic efect antioxidant. Joacă un rol important în mai multe funcții ale corpului: favorizează vederea bună (în special noaptea), ajută oasele și dinții, menține pielea sănătoasă și o protejează împotriva infecțiilor. Retinolul și derivații săi - palmitatul de retinil, acetatul de retinil și linoleatul de retinil - sunt prezenți în mod natural în piele.
Cum se folosește retinol?
Retinolul poate fi extrem de eficient atunci când vine vorba despre reducerea aspectului petelor, imperfecțiunilor minore și liniilor fine de la nivelul pielii. Cu toate acestea, aplicarea retinolului corect poate influența direct rezultatele unei rutine cu retinoizi. Retinolul este un ingredient intens și poate îți poate usca pielea dacă nu este utilizat conform indicațiilor esteticianului sau ale medicului dermatolog. Așadar, cum se aplică retinol? Cum se folosește corect retinolul? Descoperă în cele ce urmează mai multe detalii despre utilizare retinol și aplicare retinol.
Pasul 1: Asigură-te că te-ai spălat bine pe față. Aplică o cremă pentru ochi pe pielea delicată din jurul ochilor.
Pasul 2: Asigură-te că pielea a absorbit crema și a rămas uscată. Pielea umedă poate împiedica absorbția corectă a retinolului în piele.
Pasul 3: Aplică o cantitate foarte mică de retinol de mărimea unui bob de mazăre pe deget și începe prin a o aplica pe bărbie și, ulterior, întinde crema în sus spre obraji.
Pasul 4: Pune o altă cantitate de mărimea unui bob de mazăre pe deget și aplică-o pe frunte, netezind-o încet pe piele.
Pasul 5: Lasă retinolul să se absoarbă în piele timp de 20-30 de minute înainte de a aplica crema hidratantă preferată și protecție solară.
Dacă ai pielea sensibilă este posibil ca la început să confrunți cu piele roșie și iritată sau chiar efectul de peeling. Însă, retinolul de reînnoire este conceput pentru a avea exact efectul opus. Este formulat cu ingrediente hidratante și calmante, care sunt suficient de blânde pentru toate tipurile de piele. Unele dintre aceste ingrediente includ:
Extract de ovăz – Ovăzul este folosit în mod popular ca agent anti-iritant și calmant.
Hidroximetoxifenil Decanona – este un antioxidant care mărește nivelul de acid hialuronic, lucru care îmbunătățește pielea.
Ciupercă de argint - Ciuperca de argint este extrem de hidratantă - este de 400 de ori mai hidratantă decât acidul hialuronic.
Ceramide-3 – Ceramidele construiesc și hrănesc stratul lipidic al pielii, ceea ce ajută pielea să-și păstreze elasticitatea.
Beneficiile Retinolului
Retinolul a fost folosit pentru a trata și vindeca afecțiunile severe de acnee, dar s-a descoperit mai târziu că retinolul este, de asemenea, un ingredient puternic anti-îmbătrânire care ar putea îmbunătăți drastic condițiile generale ale pielii atunci când este utilizat în formulele potrivite.
Retinolii se absorb adânc în piele, trecând de epiderma exterioară, până în stratul mijlociu, derm, unde demolează radicalii liberi care îți pot face pielea să arate îmbătrânită și uscată. Fără ca radicalii liberi să facă ravagii în pielea ta, retinolul ajută la păstrarea unui ten tânăr și luminos.
Cele mai cunoscute beneficii ale retinolului sunt:
Producție crescută de elastină și colagen: Retinolul creează un efect de amplificare ce minimizează semnele de îmbătrânire.
Promovarea turnover-ului celular în pielea ta: refacerea celulară este procesul continuu de eliminare a celulelor moarte ale pielii și, ulterior, de înlocuire a acestora cu celule mai tinere.
Estomparea porilor: Retinolul ajută la desfundarea porilor, reducând cantitatea de murdărie și ulei care se acumulează și provoacă erupții. De asemenea, reduce cicatricile rămase în urma acneei.
Retinolul este renumit în principal pentru capacitatea sa de a aborda toate aspectele îmbătrânirii vizibile și acneei în același timp.
Pentru îngrijirea pielii, retinolul poate fi găsit într-o varietate de produse fără prescripție medicală. Însă, există și retinoizi eliberați doar pe bază de rețetă și care au mai multe beneficii anti-îmbătrânire, indiferent dacă este vorba despre seruri sau creme pentru îngrijirea pielii pe bază de retinol. Vorbește cu esteticianul tău, pentru a afla dacă și tu ai nevoie.
Ca o trecere în revistă, iată, pe scurt, care sunt unele dintre cele mai mari și mai notabile beneficii ale utilizării retinolului:
Reducerea aspectului hiperpigmentării
Reducerea apariției aspectului de îmbătrânire și a petelor solare
Reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine
Minimizarea apariției erupțiilor de acnee
Îmbunătățirea aspectului pielii lipsite de colagen
Îmbunătățirea echilibrului tenului și tonusului tău
Când se folosește retinol?
Un lucru pe care trebuie să-l știi este că produsele cu retinol pot face pielea mai sensibilă la soare, din cauza efectului potențial de peeling pe care îl au asupra pielii. Atunci când pielea este exfoliată (chiar și prin ceea ce este cunoscut sub numele de „micro peeling”, care nu este întotdeauna vizibil cu ochiul liber), celulele proaspete și vulnerabile sunt expuse efectelor dure ale mediului. Acest lucru este valabil mai ales dacă folosești un retinoid care se eliberează pe bază de prescripție medicală, care accelerează schimbările celulare.
Aceste aspecte ridică mai multe întrebări: Pot folosi retinol vara? Sau ar trebui să încetez să-l mai folosesc și să încep utilizarea lui imediat ce lunile mai însorite se termină?
Răspunsul simplu este DA, poți folosi retinol vara, atâta timp cât ești atentă și folosești protecție solară. Deoarece retinolul și retinoizii sunt eficienți doar atunci când sunt utilizați în mod constant (cum ar fi de două până la cinci nopți pe săptămână), oprirea și reluarea tratamentului vor încetini rezultatele. Este important să-l folosești în mod consecvent pentru a obține beneficiile complete și asta înseamnă să-l folosești și pe parcursul lunilor de vară.
Asigură-te însă că folosești retinol doar noaptea. Atunci pielea ta este în plin proces de reparare, așa că acela este momentul în care va fi cel mai eficient. În plus, deoarece îți face pielea atât de sensibilă la soare, aplicarea lui dimineața nu este niciodată o idee bună. Dimineața, folosește un ser antioxidant bine formulat.
Pentru a vedea beneficiile retinolului, nu este suficient doar să-l adaugi treptat în rutina ta de îngrijire, să folosești produse pe bază de retinol sau să folosești protecție solară. Deși toate sunt aspecte importante, formula și calitatea retinolului joacă un rol decisiv în rezultatele pe care le vei obține.
Iată câteva dintre tipurile de produse ce pot conține retinol. Vezi cum funcționează și cum poți beneficia de retinolul din aceste formule:
Toner: Ingredientele din compoziția unui toner rămân pe piele. Încearcă să alegi tipuri de produse care să nu fie diluate, ci consistente. Pentru tipurile de piele sensibilă, reactivă și matură, începerea unei rutine cu toner cu retinol poate fi o modalitate blândă și graduală.
Ser: Un ser cu retinoid trebuie să fie una dintre combinațiile preferate pentru orice persoană atunci când vine vorba de îngrijirea pielii. Acest pas din rutina noastră înseamnă că pielea este pregătită să absoarbă un ingredient hidratant, cum ar fi un ser, astfel încât un retinoid poate pătrunde în profunzime și poate începe să aibă un impact imediat.
Crema pentru ochi: deoarece la multe persoane se văd aspectele vârstei mai întâi în zona de sub ochi, o cremă de ochi cu retinoid este perfectă! Utilizează cu discreție, deoarece ochii pot fi o zonă sensibilă. Cu toate acestea, un retinoid poate fi cel mai benefic ingredient pentru această zonă foarte texturată a feței.
Crema hidratantă: asemănătoare unui ser, însă mult mai cremoasă, poți utiliza o cremă cu retinol pentru hidratare, ceea ce înseamnă că pielea capătă atât echilibru, cât și elasticitate. Alege o formulă mai hidratantă pentru absorbție profundă sau o cremă hidratantă mai groasă, asemănătoare unui balsam, pentru a restabili barierea pielii și pentru a te asigura că pielea se bucură de toate beneficiile retinolului.
Ulei de față: ca produs final pe care îl pui de obicei, un ulei de față retinoid poate însemna un plus de strălucire și rezultate super rapide. Pentru cei care nu sunt începători cu retinoizii, un ulei de față cu retinol folosit în mod constant poate furniza nu doar vitamina A, ci și vitaminele C, D și E necesare pielii.
Retinolul acționează ca un exfoliant chimic bland, ceea ce este grozav, deoarece accelerează refacerea celulelor pielii. Mai multe celule reînnoite ale pielii conduc la o piele mai strălucitoare și mai fermă. Tonul neuniform al pielii și textura pielii pot fi combătute cu retinol. Cu toate acestea, nu toată lumea poate face față acestei exfolieri noaptea - cel puțin nu imediat.
O persoană care a adăugat recent retinolul în rutină ar trebui să înceapă prin aplicarea produsului de două până la trei ori pe săptămână. Poți crește acest lucru treptat dacă pielea îl tolerează bine. Odată ce pielea are o toleranță, poți alege un produs cu retinol suficient de bland pentru a fi folosit cât mai des, seara.
Dacă ești însărcinată sau alăptezi, îți recomandăm să renunți la retinol pentru moment (și între timp, să iei legătura cu un specialist). În schimb, poți utiliza alternative sigure pentru sarcină, cum ar fi extractul de cafea verde sau acidul ferulic, care se găsesc în creme de noapte, de zi, în seruri și tonere.
Efectele adverse ale retinolului
Retinolul face pielea mai sensibilă la soare și este mult mai probabil să te confrunți cu arsuri dacă utilizezi retinol fără o protecție solară adecvată. Este normal ca pielea ta să se simtă întinsă, strânsă și uscată, totuși.
Unele reacții adverse necesită atenția unui medic pentru a determina orice impact sever pe care retinolul îl provoacă asupra pielii. Vorbește cu medicul sau specialistul dacă apar următoarele:
Arsuri, roșeață și iritație
Descuamarea pielii
Sensibilitate crescută a pielii
Ce să faci pentru a evita efectele adverse ale retinolului?
Nu uita că trebuie să aștepți 30 de minute după aplicarea retinolului pentru a utiliza alte produse.
Nu utiliza retinol în același timp cu alte substanțe active puternice, cum ar fi vitamina C sau peroxidul de benzoil.
Nu aplica retinol în cantități mari, o cantitate de produs de mărimea unui bob de mazăre va fi suficientă.
Nu uita să aplici o protecție solară cu spectru larg în timpul zilei.
Nu uita că trebuie să fii răbdătoare și să introduci treptat retinolul în rutina ta.
Trendurile cu produse de îngrijire, branduri și ingrediente minune pentru piele, de cele mai multe ori vin și pleacă, însă retinolul este printre puținele substanțe care funcționează în mod dovedit, având efecte pozitive în timp.
Retinolul vine în diferite puteri și formule, inclusiv geluri, creme și seruri - toate acestea îmbunătățesc semnificativ aspectul pielii. Acum că ai aflat mai multe detalii despre retinol, utilizarea lui, efectele adverse, dar și care sunt beneficiile acestuia pentru piele, încearcă să-l introduci în rutina ta și îți vei mulțumi mai târziu!
Totuși noi recomandăm să începi să utilizezi retinolul în conformitate cu sfaturile unui estetician cu experiență și să introduci în rutina ta și tratamente faciale București, oferite de Centrul Estetic Elena Miron. Așadar, bucură-te de rezultate pe termen lung și de îmbunătățirea aspectului pielii tale, cu ajutorul produselor ce au în compoziție retinol!
Acneea poate fi o problemă nu doar fizică, ci și emoțională, care afectează încrederea și viața socială, în special în adolescență. În acest interviu, Ana, o tânără de 17 ani, împărtășește experiența ei cu acneea, de la primele semne din copilărie până la dificultățile întâmpinate în căutarea tratamentului potrivit. După numeroase încercări nereușite cu dermatologi și tratamente clasice, ea a găsit soluția eficientă la Elena Miron, o specialistă în tratamente anti-acneice, care i-a schimbat complet starea de spirit și aspectul tenului.