protectie solara, tips and tricks, produse

De ce sa folosim produse cu protectie solara in fiecare zi?

Totul in moderatie! Si asta este adevarat si cand vorbim despre soare. Cu toate ca avem nevoie de lumina sa, expunerea indelungata, la ore nepotrivite, cand razele sale sunt foarte puternice, ne poate dauna. Chiar daca vitamina D este produsa de corpul nostru cu ajutorul soarelui, tot trebuie sa fim vigilenti in ceea ce priveste momentele in care ne expunem la soare si trebuie sa folosim creme cu factor de protectie solara, palarii si haine din materiale usoare, care ne acopera corpul, pentru a ne feri de neplaceri. De ce toate aceste masuri? Pentru ca radiatiile ultraviolete UV cauzeaza probleme; soarele emite mai intai radiatii de tip A, apoi pe cele de tip B, care sunt mai radicale si mai agresive.

 

Corpul nostru si-a creat cateva mecanisme de protectie astfel incat sa se poata apara de radiatiile ultraviolete:

 

1.     BRONZAREA PIELII. Melanina, pigmentul corpului nostru, ne protejeaza de radiatiile ultraviolete periculoase pentru ca actioneaza ca un ecran de protectie interna. Radiatia ultravioleta de tip A duce la o bronzare rapida, care apare chiar in timpul expunerii la soare. Nu este un bronz de durata si protejeaza putin timp. Radiatia ultravioleta de tip B stimuleaza formarea de pigmenti noi, ceea ce poate dura pana la trei zile, este un bronz mai rezistent si protejeaza mai bine.

 

2.     INGROSAREA EPIDERMEI. Aceasta va reduce patrunderea razelor nocive; formarea barierei contra luminii poate dura pana la trei saptamani. Cand nu mai este necesara, se poate observa, mai ales dupa concediu, cum pielea se usuca si se descuameaza.

 

La aceste mecanisme naturale se adauga cremele cu protectie solara, care sunt amestecuri de filtre de tip chimic si de tip fizic. Filtrele solare chimice absorb radiatiile ultraviolete, le transforma si le elibereaza din nou. Filtrele fizice sunt din minerale si functioneaza ca niste oglinzi mici, care reflecta si disperseaza intreg spectrul de radiatii. Chiar daca corpul nostru are mecanisme de aparare, crema de protectie solara a devenit produsul cel mai cunoscut si necesar dintre produsele de ingrijire.

 

Cum alegem crema solara potrivita pentru pielea noastra? 

Cand cumparam o crema solara, in afara de factorul de protectie ridicat (+50) care este important, conteaza ca protectia sa fie suficienta pentru radiatiile ultraviolete de tip A. Aceasta indicatie e marcata pe ambalaj cu semnul UVA incadrat intr-un cerc. O crema fara aceasta protectie speciala te va proteja de ultravioletele de tip B, dar periculoasele ultraviolete de tip A vor putea patrunde in piele. Asadar, factorul de protectie ridicat si semnul UVA incadrat in cerc va proteja de ambele variante de radiatie.

 

Pe cremele solare care au SPF 50 inseamna ca tipul de protectie naturala de 10 minute pentru o piele de tip 1 este prelungita de 50 de ori. Asta ar inseamna ca persoana ar putea sta la soare 500 de minute sau 8.3 ore. Teoretic, pentru ca practic crema cu protectie solara nu este ca o folie neagra care sa impiedice total penetrarea razelor ultraviolete. Si, oricum, stratul de crema pe care-l aplicam este prea subtire pentru o asemenea protectie.

 

Apropo, stiai ca un adult ar trebui sa aplice aproximativ doua paharele pline cu crema solara pentru ca aceasta sa aiba efectul promis si ca, in general, se foloseste cel mult jumatate din cantitate? In plus, o parte din crema este indepartata prin transpiratie, prin haine sau prin baile din apa marii, daca este cazul. De exemplu, dupa inot, ar trebui aplicat un strat nou de crema solara prin care mentinem protectia pielii. Din pacate, multe parti ale corpului sunt uitate sau neglijate.

 

In final, o crema solara buna nu trebuie sa se lase descompusa de soare, ci trebuie sa fie fotostabila. Ea nu trebuie sa fie daunatoare sanatatii, nu trebuie sa perturbe glandele endocrine si nu trebuie sa patrunda adanc in piele. Este important ca amestecul de filtre chimic si fizic sa lucreze in echipa, sa se sprijine reciproc, lucru care are un efect pozitiv asupra sanatatii pielii.

 

La Elena Miron Bucuresti gasesti creme cu protectie solara din gama Skeyndor Sun Expertise. Daca vrei sa afli mai multe despre produse si sa stii care ti se potrivesc mai bine in rutina de skincare, da-ne un semn si te vom indruma sa faci alegerea cea mai buna pentru tine.